5 Leggyakoribb Hiba amit gomba grillezése közben elkövethetsz – és hogyan kerüld el őket!
Néhány évvel ezelőtt egy nyári kerti partin álltam a grill mellett, és büszkén sütögettem a portobello gombákat. Már előre elképzeltem, milyen szaftos és ízes lesz a végeredmény. Aztán jött a valóság: a gombák vizesek maradtak, néhány darab szétmállott a rácson, mások pedig kiszáradtak és kemények lettek. A barátaim kedvesen mosolyogtak, de láttam rajtuk, hogy ez nem éppen a tökéletes eredmény amire éhesen vágytak.
Ha te is jártál már így, vagy csak most vágsz bele a gomba grillezésbe, akkor jó helyen vagy! Összegyűjtöttem az öt leggyakoribb hibát, amiket elkövethetsz, és megmutatom, hogyan kerülheted el őket.
1, Vizesen teszed a grillre
A gombák úgy viselkednek, mint a kis szivacsok, pillanatok alatt magukba szívják a nedvességet. Ha közvetlenül grillezés előtt megmosod őket és nem szárítod meg alaposan, garantáltan nem kapnak szép pörzsréteget, és inkább főtt állagot vesznek fel, mintsem grillezettet.

Hogyan kerüld el?
Ne áztasd a gombát vízbe! Elég egy nedves konyharuha vagy papírtörlő ahhoz, hogy letöröld róla a szennyeződéseket. Ha mégis gyorsan le kell öblítened, hagyd teljesen megszáradni grillezés előtt!
Extra tipp: Ha laskagombát grillezel, különösen figyelj erre, mert a vékonyabb, hullámos kalapjai még gyorsabban megszívják magukat vízzel!
2, Nem fűszerezed megfelelően
Sokan azt gondolják, hogy elég egy kis só és bors a gombára, és már mehet is a grillre. Nos, ez technikailag igaz, de ha tényleg ki akarod hozni a maximumot az ízéből, akkor egy jól eltalált pác vagy fűszerezés csodát tesz vele.
Hogyan kerüld el?
A portobello gomba grillezés előtt érdemes legalább 30 percig pácolni olívaolajjal, fokhagymával és balzsamecettel. Ha gyorsabb megoldásra van szükséged, grillezés után locsold meg egy kis citromlével vagy szójaszósszal ez is rengeteget dob az ízén.
Extra tipp: Ha BBQ-stílusú gombát szeretnél, kend meg a kalapokat egy kis füstölt paprikával és mézzel elkevert BBQ szósszal.
3, Rossz hőfokon grillezed
Ha a grill túl forró, a gomba kívül gyorsan megég, belül pedig nyers marad. Ha pedig túl alacsony a hőmérséklet, akkor nem fog szépen karamellizálódni, és inkább főtt állagot kapunk, mint grillezettet.

Hogyan kerüld el?
A tökéletes grillezett gomba közepesen magas hőmérsékleten (kb. 180-200°C-on) sül a legjobban. Ha faszenes grillt használsz, várd meg, hogy a parázs egyenletes legyen, és ne tedd a gombát közvetlenül a láng fölé.
Extra tipp: Ha indirekt hővel sütsz, a laskagomba különösen jól működik így – nem ég meg, és tökéletesen átpuhul!
4, Nem a megfelelő gombát választod
„Minden gomba grillezhető, nem?” – gondolhatnád. Nos, nem teljesen. Néhány gombafajta túl vékony, túl vizes vagy egyszerűen nem elég karakteres ahhoz, hogy jól működjön a grillen.

Melyik gombák a legjobbak grillezéshez?
- Portobello gomba – A legnépszerűbb választás, húsos textúrával és erős ízzel.
- Laskagomba – Kissé ropogósabb, fantasztikusan felszívja a fűszereket, és remek grillezett zöldségek mellé.
- Shiitake gomba – Kellemesen diós ízű, kicsit kisebb, de remekül grillezhető.
Extra tipp: Ha kisebb gombákat, például csiperkét használnál, fűzd őket nyársra vagy grillezd serpenyőben, hogy ne essenek a rácsok közé.
5, Nem használsz megfelelő grilleszközöket
Egy jó grillcsipesz és egy megfelelő grillrács aranyat ér, ha gombát grillezel. A kis darabok könnyen átcsúszhatnak a rácsok között, vagy ráragadhatnak, ha nincs megfelelően előkészítve a grill.
Hogyan kerüld el?
Használj grillkosarat vagy grillserpenyőt, ha kisebb darabokat sütsz.
Olajozd meg a grillrácsot egy papírtörlőre csepegtetett olajjal, hogy ne ragadjanak le a gombák.
Mindig grillcsipesszel dolgozz, mert a gomba törékenyebb, és egy villa könnyen szétnyomhatja.
Extra tipp: Ha gyakran grillezel zöldségeket, érdemes beszerezni egy grilllapot vagy planchát, így még egyenletesebben sülnek meg a gombák és más zöldségek is.
Zárás – Ne félj kísérletezni!
A gomba grillezése egyszerűbb, mint gondolnád, ha elkerülöd ezeket az apró, de bosszantó hibákat. Ne félj kísérletezni különböző fűszerezésekkel és pácokkal! Akár a klasszikus portobello gomba grillezés, akár a ropogós laskagomba a kedvenced, a megfelelő technikával mindegyikből kihozhatod a maximumot.
Elkövetted már valamelyik hibát? Vagy van egy bevált grillezési trükköd? Írd Nekünk meg!