Így ízesítsd a kukoricát – 4 bevált ötlet, ha már unod a vajat és sót
Nálunk mindig volt kukorica nyáron. Kora délután már rotyogott a fazék a sparhelten, benne a frissen szedett csövekkel, és ahogy kivettük, gyorsan meg kellett kenni vajjal, különben nem olvadt el rajta rendesen. Aztán ment rá egy kis só, és már lehetett is ropogtatni az udvaron, vizes hajjal.
Azóta persze változott a világ, és mi is kicsit többet kísérletezünk a konyhában. A főtt kukorica örök kedvenc, de a grillezett változat egészen más, kicsit füstös, kívül pirult, belül mégis szaftos. És ha jól van ízesítve, akkor abból bizony nem marad egy csutka sem a tálcán.
Ha pedig nincs mindig kéznél friss cső, grillezett fagyasztott kukoricával is remekül működnek ezek az ízesítések, ehhez itt találsz részletes útmutatót.
Most megmutatom a kedvenc ízesítéseket, amit mi a leggyakrabban készítünk. Van benne klasszikus, egy kis csípős, zöldfűszeres íz, és még egy édes is, ha valaki valami különlegességre vágyik.
Vajjal és sóval – Ahogy régen is ettük
Ez az alap, ami sose megy ki a divatból. A forró kukoricát megkened egy jó adag vajjal, aztán jöhet rá egy csipet durva só. Semmi flanc, mégis tökéletes. A titok az, hogy friss, zsenge kukorica legyen, és ne várjunk sokat, amíg eszünk, melegen az igazi.

Ha egy kis újdonságra vágysz, próbáld ki fokhagymás, zöldfűszeres vajjal: petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, amit épp találsz otthon. Egy kis friss fokhagyma hozzá, és az egész udvar érezni fogja, hogy valami finom készül.
Csípősen, lime-mal – ha szereted az erősebbet
Először egy grillpartin kóstoltam chilis-lime-os kukoricát, és azóta minden nyáron csináljuk. A kukoricát megsütöd grillen, majd megkened egy kis tejföl és majonéz keverékével, és megszórod chiliporral meg lime reszelékkel. Ha van otthon morzsolt sajt (juhtúró, feta), abból is mehet rá egy kevés.

A végeredmény friss, kicsit csípős, kicsit krémes, de kimondhatatlanul finom kukorica lesz.
Zöldfűszerrel és sajttal – mediterrán hangulatban
Ehhez legjobban a parmezán vagy reszelt füstölt sajt passzol, de amit otthon találsz, azzal is működik. A meleg kukoricát megkened egy kevés bazsalikomos pestóval (vagy simán csak olívaolajjal és zöldfűszerekkel), aztán mehet rá a reszelt sajt.
Ezt a változatot szeretem legjobban nyári vacsoráknál, amikor már nem süt a nap, de még meleg a levegő, és egy pohár hideg bor mellett el lehet beszélgetni mellette.
Édesen, ha valami másra vágysz
Ez kicsit szokatlan, de meglepően finom! A meleg kukoricára juharszirupot csorgatsz, és megszórod pirított dióval vagy pekándióval. Vagy a másik kedvencem: fahéjas cukorral hintem meg, mint a kürtőskalácsot.
Egy nyári vasárnap délután, ebéd után, amikor már mindenki jól lakott jól jöhet egy kis meglepetés desszertként.

Pár Apró tipp a végére
- A kukoricát nem muszáj főzni grillezés előtt, de minél zsengébb annál finomabb lesz.
- A vajat és szószokat mindig grillezés után kend rá, nehogy megégjen.
- Használj kenőecsetet, hogy szép egyenletesen bevonja a kukoricát.
Ha van saját ötleted vagy bevált fűszerezésed, írd meg e-mailben, szívesen kipróbálom!
A kukorica nálam mindig is a nyár egyik slágere marad, egyszerű, de annyi módon elkészíthető, hogy sosem lesz unalmas.
