grillezett gomba és paprika

Így lesz tökéletes minden alkalommal a grillezett gomba

A grillezés sokaknak egyet jelent a szaftos húsokkal és a ropogós zöldségekkel, de van egy hozzávaló, amit méltatlanul kevesen emelnek ki főszereplőként: a gomba. Pedig ha jól készíted el, a grillezett gomba szaftos, füstös és elképesztően ízes lesz, ráadásul húsmentes alternatívaként is tökéletes.

Én is rengeteget kísérleteztem vele, mert az első próbálkozásaim inkább szivacsos, íztelen darabkákra hasonlítottak, mintsem valami igazán ínycsiklandó finomságra. De amikor ráéreztem a helyes technikára, onnantól nem volt megállás! A megfelelő előkészítés, a jó hőfok és egy kis fűszeres varázslat csodákat tesz.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan készítsd el tökéletesen, akkor olvass tovább!

Melyik gomba való grillezésre?

Nem minden gomba egyformán működik a grillen. Az apróbb, vékonyabb fajták könnyen kiszáradnak, míg a húsosabb, vastagabb gombák igazán jól bírják a hőt.

A portobello gomba például egy igazi sztár a grillen – a mérete és textúrája miatt akár hamburgerhús helyett is megállja a helyét. Ha még nem próbáltad, érdemes elolvasnod az útmutatómat a portobello grillezéséhez, mert néhány apró trükkel még finomabbá teheted.

Portobello és laskagomba

A laskagomba már egy kicsit más történet, szépen pirul, de a formája miatt érdemes odafigyelni rá, hogy ne essen szét. Ha kíváncsi vagy a titkaira, azt is külön összeszedtem ebben a cikkben.

oyster gomba

A shiitake grillezve egészen új dimenzióba lép, füstös, karakteres ízt kap, és ha jól bánsz vele, fantasztikus állaga lesz. Ennek a grillezési fortélyairól itt olvashatsz.

shiitake gomba

A csiperke pedig a legegyszerűbb, legkönnyebben beszerezhető opció, gyorsan elkészül, és jól felszívja a fűszereket.

De a gomba kiválasztása csak az első lépés. A következő trükk az előkészítésben és a sütési technikában rejlik!

Így készítsd elő, hogy tökéletes legyen

Ha grilleztél már gombát, biztosan találkoztál azzal a dilemmával: mosni vagy nem mosni? Nos, a vízzel való alapos öblítést inkább felejtsd el! A gomba úgy működik, mint egy kis szivacs, és ha teleissza magát vízzel, a grillen nem pirulni fog, hanem párolódni. Ehelyett egy száraz ecsettel vagy papírtörlővel töröld le róla a szennyeződéseket.

A következő fontos kérdés: egészben vagy szeletelve süsd?

  • A nagyobb gombák, mint a portobello, grillezhetők egyben is, hiszen így szaftosak maradnak.
  • A kisebb csiperkéket félbe vagy negyedekbe vágva is sütheted, de akár nyársra is húzhatod őket.
  • A laskagombát jobb egyben hagyni, mert a vékonyabb darabkák könnyen leeshetnek a rács között.

És persze ott van a pácolás kérdése! Nem kötelező, de ha van rá időd, 20-30 percet mindenképp érdemes hagyni neki, hogy magába szívja az ízeket. Az én kedvencem egy egyszerű fokhagymás-olívaolajos pác egy kis balzsamecettel – isteni!

Alap pác recept:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk balzsamecet vagy citromlé
  • Só, bors, friss zöldfűszerek (petrezselyem, kakukkfű, rozmaring)

Grillezés – hőfok, idő és egy kis türelem

Sokan elrontják a grillezett gombát, mert vagy túl alacsony hőfokon sütik, és így vizes marad, vagy túl sokáig a grillen hagyják, és kiszárad. Az arany középút a 180-200°C közötti hőfok és a rövid, pár perces sütési idő.

Ha túl sokáig sütöd, az összes szaft eltűnik belőle, és kapunk egy száraz, rágós darabot – amit senki sem szeretne.

Portobello: 4-5 perc oldalanként
Szeletelt csiperke: 2-3 perc oldalanként
Laskagomba, shiitake: 3-4 perc oldalanként

És egy fontos szabály: ne nyomkodd a gombát sütés közben! Nem egy hamburgerpogácsa, nincs szükség rá, hogy kipréseld belőle az értékes nedvességet.

grillezett gomba nyárson

Ha apróbb vagy szeletelt gombát készítesz, érdemes lehet alufóliás batyuban grillezni, így nem esik át a rácson, és a saját levében párolódik. Ez különösen jó megoldás, ha gazdagabb ízekkel szeretnéd átitatni – ilyenkor egy kis vaj vagy olívaolaj is csodát tesz. Zárt fóliában kb. 10-15 perc alatt elkészül, de ha szeretnéd, hogy kapjon egy kis pirult kérget, az utolsó pár percre bontsd fel a csomagot.

Ha érdekel, milyen hibákat érdemes még elkerülni, akkor összegyűjtöttem az 5 leggyakoribb hibát, amit gomba grillezése közben elkövethetsz.

Mivel tálald?

A grillezett gomba önmagában is fantasztikus, de ha szeretnéd feldobni, próbáld ki ezeket:

  • Pirított dióval és rukkolával megszórva – egy kis ropogós textúra csodákat tesz vele.
  • Friss parmezánforgáccsal és balzsamecetes öntettel – egyszerű, de nagyszerű.
  • Grillezett zöldségek között tálalva – paprika, padlizsán, cukkini – tökéletes kombináció.
  • Fokhagymás tejföllel vagy joghurtos mártogatóssal – ha egy kis krémességet szeretnél mellé.
töltött grillezett gomba padlizsánnal

Nálam például gyakran kerül a tányérra egy finom steak vagy grillezett halloumi mellé, de egy jó kovászos kenyérrel és friss salátával is fantasztikus.

Végezetül

A grillezett gomba elképesztően sokoldalú, ha jól bánsz vele. A megfelelő gombafajta kiválasztása, az előkészítés és a helyes sütési technika garantálja, hogy mindig tökéletes legyen – szaftos, füstös, és ízben gazdag.

Próbáld ki, és élvezd a tökéletes grillezett gombát!

Nézd Meg Ezeket Is